Slagerij Mieras

Slagerij Mieras

Wat is rookhout en hoe gebruik je rookhout

Dit zijn vragen die men vaak stelt. Als je wat vaker de BBQ gebruikt wil je ook weleens een stuk vlees of gerecht bereiden met een extra twist of smaak eraan. Dit is het moment dat je voor het eerst rookhout gaat gebruiken. Rookhout geeft naast marinades, rubs, kruiden en specerijen een speciale smaak aan het gerecht.

Ons rookhout is geschikt voor iedere type BBQ’er en kan dat ene gerecht net een bijzondere extra rooksmaak mee geven.

Wij helpen je met het vinden van het rookhout dat het beste bij je gerecht past. We verkopen chunks in de populaire smaken beuken, eik en appel. Rookhoutsnippers in de smaak Hickory . Maar dit zijn niet de enige soorten, regelmatig voegen wij een nieuwe houtsoort toe in één van onze rookhout soorten..

Rookhout, voor een speciale smaak

Met welk rookhout moet ik beginnen?

De smaak van de ene houtsoort is subtieler dan de andere dus wij raden je aan om eerst een keuze te maken of je veel of weinig rook wilt hebben. Als je grote stukken rundvlees en/of varkensvlees gaat gebruiken kan Eiken of Hickory geschikt zijn, want dat geeft een dikke rook en een zwaardere rooksmaak.

Eiken en beuken is erg geschikt voor het roken van vissoorten zoals paling, makreel en forel. Je kunt eiken gebruiken voor het roken van paling en beuken bij makreel. Ook een combi van beide soorten wordt vaak gebruikt dus kijk zelf wat het beste bij je past.


Hout van fruitbomen is bijvoorbeeld beter geschikt om een wat zoetere smaak aan kip of vis te geven.

Let dus goed op bij de keuze van je hout, want de verkeerde houtkeuze bij een gerecht kan een bittere of mindere smaak geven.

Wanneer gebruik je welk soort rookhout?
Er zijn twee manieren om te roken: warm roken en koud roken.


Warm roken: snippers & chunks

Rooksnippers
Wanneer je gaat warm roken dan maak je gebruik van houtsnippers of chunks. Houtsnippers gebruik je meestal in een smokerbox of je kunt deze in aluminiumfolie opvouwen tot een pakketje. Snippers worden veelal gebruikt voor korte tot middellange rooksessies. Er is een discussie over het nat of droog gebruiken van snippers. In de Smokerbox of in aluminiumfolie kun je ze droog gebruiken. Wil je de snippers rechtstreeks op de kolen leggen doe dan vooral wat je zelf het fijnst vindt. Wanneer je de snippers met warm/lauw water bevochtigd en goed afgiet/even uit laat lekken zal impact op temperatuur ten opzichte van de kolen geminimaliseerd worden. De kans bestaat dat wanneer je ze droog op de kolen strooit ze direct vlam pakken en daardoor minder goed roken.

Chunks
Wanneer je een dikker/groter stuk vlees zoals pulled pork of een stuk gerookt buikspek gaat bereiden, dan adviseren we je om voor rookhout chunks te kiezen. Dit zijn grotere blokjes hout die je direct op tussen de gloeiende kolen kunt leggen. Ze verbranden minder snel en zullen langzamer opbranden dan snippers rookhout.


Chunks geven langdurig rook af dus zeker een aanrader. De chunks zijn gedroogd doormiddel van een droogoven, hierdoor is het vochtpercentage perfect voor een juiste rooksessie.

Naast onze Eiken, Beuken en Appel chunks hebben wij regelmatig een limited editie zoals vaten chunks in ons assortiment.

Als je geen chunks in huis hebt kun je eventueel ook rooksnippers door de houtskool mengen. Vergeet niet om regelmatig (zeg ieder half uur) nieuwe houtsnippers op de houtskool gooit. Niet zo praktisch als het gebruik van chunks, maar zeker een goed alternatief.

Moet je de rooksnippers eerst weken? Er is zolang wij ons kunnen heugen een discussie gaande of je ze nat of droog dient te gebruiken wanneer ze rechtstreeks op de kolen gaan, doe vooral wat je fijn vindt. Wanneer je een toepassing zoals een smokerbox gebruikt is natmaken naar onze mening niet nodig. Wanneer je ze eerst laat weken (in lauw/warm water) adviseren wij om ze daarna goed uit te laten lekken en niet drijfnat op de kolen te gooien. Waarom lauw/warm water? Dan beperk je het temperatuurverschil met de kolen waardoor de temperatuur kan zakken.


Koud roken

Koud roken is een andere manier van conserveren waarbij de temperatuur niet boven de 25 à 30 graden komt. Het stuk(je) vlees of vis wordt niet verhit, maar wordt dus tussen de 8 en 20 uur langzaam gegaard. Deze manier wordt dus ook vaak maar een beperkte tijd van het jaar toegepast (in de winterperiode).
Hierdoor worden de bacteriën gedood en kan er tijdens het proces ook geen bederf ontstaan. Daarnaast heeft het roken natuurlijk een lekkere smaak dat zelfs na 2 dagen nog lekkerder kan en waarschijnlijk zal zijn.

Voor koud roken wordt rookmot gebruikt. Dit is een fijn soort rookhout dat lijkt op zaagsel. De rookmot kun je het beste gebruiken in combinatie met een cold smoke generator of ook wel de CSG. Je hoeft hiervoor geen houtskool aan te steken.
Je kunt een breed palet aan producten koud roken zoals vlees, vis, eieren, zout, boter en nog veel meer.
Ook de houtsoort waar het mot van gemaakt is scheelt enorm. Probeer een keer Kers of Appelmot bijvoorbeeld en ook Hickory is heerlijk om mee koud te roken!


Chunks appel

Appel rookhout chunks zijn naast de beuken- en eiken chunks ook erg populair op de BBQ of Kamado, omdat deze een milde en zoete smaak geeft aan gerechten.
Appelhout vormt een perfecte combinatie met varken (met name ham), maar gaat ook goed samen met wild, rund en gevogelte.

Een combinatie met kersenhout is ook een echte aanrader om met 2 zoete smaken een andere twist aan je gerecht te geven.

Gebruik dit naar wens, 2 tot 3 chunks voor een langere rooksessie zijn voldoende om je vlees die heerlijke rookring en smaak te geven.

Chunks beuken

Beuken rookhout chunks is al jaren de meest gebruikte rookhoutsoort voor alles wat je wilt roken op de BBQ of Kamado.
Dit rookhout geeft een zachte, neutrale rooksmaak en past bij alles soorten vleessoorten als rund, kip, varken en vis.

Een combinatie met Eikenhout is ook een echte aanrader om met twee smaken een andere twist aan je gerecht te geven.

Gebruik dit naar wens, 2 tot 3 chunks voor een langere rooksessie zijn voldoende om je vlees die heerlijke rookring en smaak te geven.

Chunks eiken

Ook de eiken rookhout chunks zijn een echte BBQ-allrounder en worden naast beuken erg vaak gebruikt.
De eiken chunks geven een milde tot iets pittige rooksmaak en gaat goed samen met stukken rundvlees, varkensvlees, wild en vis. Eiken rookhout is op zich al erg goed, maar wanneer je deze mengt met bijv. appel, kers of hickory dan wordt de smaak beleving nog beter!

Een combinatie met beuken of hickory is ook een echte aanrader om met 2 zoete smaken een andere twist aan je gerecht te geven.

Gebruik dit naar wens, 2 tot 3 chunks voor een langere rooksessie zijn veelal voldoende om je vlees die heerlijke rookring en smaak te geven.

Houtskool

Hoe harder het hout, des te beter de houtskool. Daarom is dit een mix van beuken en eiken voor eersteklas houtskool.
Het hout is met de hand geselecteerd en daarna op ambachtelijke wijze geproduceerd.
De houtskool is puur natuur, zonder toevoegingen of andere kunstmatige stoffen.
 
Andere soorten houtskolen bevatten vaak toegevoegde stoffen, chemicaliën en/of bindmiddelen. Dit haalt de smaak weg en is ongezond. Proef waarvan het gemaakt is, niet waarmee het gemaakt is.
De houtskool kan op een extreem hoge temperatuur branden. Met meer dan 7000 cal/g aan kookkracht, heeft het twee keer zoveel als briketten. Alle bereidingen op de barbecue zijn klaar in een mum van tijd.

Door de hoge temperatuur, brandt de houtskool meer dan 3 uur. Dat betekent dat het houtskool voor meer dan 3 uur brand op extreem hoge temperatuur Dit zonder toegevoegde stoffen, zo zorgen we voor meer dan 3 uur lang genieten van de barbecue op hoge temperaturen en zonder rook.
We geven om de natuur, zodoende is er nog nooit door ons een boom omgehakt alleen voor houtskool. 100% van onze producten komen uit bronnen die door FSC® gekeurd zijn, zo zorgt men ervoor het voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Rooksnippers

Hickory rookhoutsnippers is bij de echte BBQ en Kamado liefhebbers erg gewild, maar ook erg zeldzaam.

Dit rookhout geeft een sterke, zoete, rokerige baconsmaak aan gerechten en is de klassieker van de Amerikaanse BBQ. Het past zeer goed bij varkensvlees, maar de rooksmaak is ook geschikt voor rund en wild.

De snippers kun je droog gebruiken in een rookbox of inpakken in aluminiumfolie met wat gaatjes erin geprikt, je kunt ze los op de hete kolen strooien of laten weken in water en nat op de kolen uitstrooien. De keuze is aan jezelf, doe vooral wat je het fijnst vindt.

Onze snippers zijn verpakt in een UV bestendige en her afsluitbare zak waardoor hij ook nog eens waterdicht is.